Project One: Experiential Spaces
Top view of secluded seating Click the image to view the entire project. Unless otherwise stated all work © Kim Norton.
PAUSE
A two year practice based research project involved pushing materiality through scale and to create an emotional or sensory experience through design.

Fascinated with the weight density and physical presence of clay on mass Kim began exploring spaces that exist within spaces.

The final design will be installed in to Lady Margaret Hall in Oxford during July 2011

This project has been sponsored By Ibstock Brick in Bristol
Blanchfords in Oxford
Tuckwells in Oxford
Creative Brickworks Oxford
Kim carving open seating
To design a space to engage with to shelter, observe, reflect and rest

an exploration into seating spaces which enables the viewer / visitor to experience differing perceptions of the space depending on where they choose to sit. The object allows a solitary moment to be captured it would be possible to reside and to be partially visible or secluded from others sharing the space. There a sensation through subtle nuances of being slightly encased or enveloped by the form. Both sides resonate the same ideas however may evoke a different emotional response with a distinct feeling of inside/outside emergence/withdrawal depending where you decide to position yourself.

To create a narrative between object and space

Ceramics has a long rich history within the garden context I am using Brick clay in collaboration with Ibstock Brick in Bristol pushing this material in a contemporary thoughtful and purposeful way developing a new language and aesthetic moving away from those long held traditions and preconceptions of what clay has to offer.

To frame a view

The ideas based around the long tradition of framing the view is a familiar notion throughout landscape painting Iím aiming to frame a less obvious view or structure a viewpoint within the garden from an unexpected perspective or position from a less glorified lens The positioning of the piece provides an element of ambiguity on approach wanting to reveal to materiality yet create a new aesthetic with an ancient building material often overlooked.

Considering how exterior spaces are continuously transforming throughout the seasons gardens are always changing It has been important how light reacts with the space and how this will differ during the year.

FOLIO
The purpose of the folio is contextualize the 2yrs research and to provide a clear outline of the entire process involved in conceiving this project through to installation.

Click the image to view the folio. Unless otherwise stated all work © Kim Norton.